Sărbătoarea Iubirii la români, Dragobetele, are sensuri adânci de conexiune cu natura și de integrare în ritmurile Creației, de Uniune cu Întregul.
“În lumea satului românesc, până la jumătatea secolului al XX-lea, Dragobete era sărbătorit pe 24 şi 28 februarie sau pe 1 şi 25 martie, potrivit cercetătorului Ion Ghinoiu, autorul volumului „Zile şi mituri”. Probabil că, în vechime, 24 februarie însemna începutul primăverii, ziua când natura se trezeşte, ursul iese din bârlog, păsările îşi caută cuiburi, iar omul trebuia să participe şi el la bucuria naturii.
În ziua respectivă, semnalul era dat de păsările nemigratoare, care se strângeau în stoluri, ciripeau, se împerecheau şi începeau să-şi construiască cuiburile.
Despre „păsările” neînsoţite la Dragobete ştia toată lumea că rămân singure şi fără pui până în aceeaşi zi a anului viitor.
După modelul zburătoarelor, fetele şi băieţii se întâlneau să sărbătorească Dragobetele, pentru a rămâne îndrăgostiţi pe parcursul întregului an.”
“Imnul Iubirii” (I Corinteni 13, 4-7) ne arată răspicat care sunt componentele iubirii autentice și aflăm implicit care sunt căile prin care putem să accesăm această stare. Aflăm astfel că răbdarea, bunăvoința, adevărul, credința și nădejdea alcătuiesc împreună IUBIREA și mai aflăm în completare care sunt acele stări care nu au nimic în comun cu ea: iubirea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește, nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândește răul, nu se bucură de nedreptate…
Privim înlăuntrul nostru, ne cercetăm și vedem ce găsim în noi: suntem Iubire? suntem în afara ei? …Privim în jurul nostru la cei cu care relaționăm și interacționăm și ne dăm seama despre ce e vorba dincolo de aparențe: găsim nerăbdare, egoism, răutate, minciună, necuviință, mânie? E simplu: nu-i iubirea prezentă acolo. Fără iubire nu e de stăruit.
Este știut că Iubirea este o stare de conștiință, o energie cosmică, mult mai desăvârșită și mult dincolo de emoțiile în care o înghesuim cu sârg și cu care o confundăm ades. Iubirea este esența Divinității, este intenția Creatorului, este mesajul Hristic.
Să alegem conștient Iubirea ca stare de conștiință!